Vad ger du en hund med orolig mage?

Vad ger du en hund med orolig mage?

Hundar kan få orolig mage och börja kräkas eller få diarré utan någon anledning. Kanske har hunden hamnat i grannens sopor eller startat ett nytt hundfoder som inte stämmer överens med hans mage. Den vanligaste orsaken till magbesvär hos hund är gastroenterit, en inflammation i magslemhinnan och tarmarna. Orsaken till den inflammationen är inte alltid lätt uppenbar. Men så länge som din vuxna hund är frisk i övrigt, kan huskurer lösa magen. Om det inte finns någon förbättring eller symtomen förvärras efter de första 24 till 48 timmarna, är det dags att ringa veterinären för mer allvarliga ingrepp.

Enkla huskurer för en hund med orolig mage

Hund med orolig mageHund med orolig mage

Bild med tillstånd av Unsplash

Människor eller hund, en orolig mage visar sig vanligtvis på ett av två sätt – kräkningar och/eller diarré. De två symtomen kan hanteras tillsammans eller var för sig om bara ett uppträder. Om din hund är vuxen och i övrigt frisk är det vanligtvis säkert att prova huskurer innan en resa till veterinären.

Huskur för en hund som kräks

Om hunden kräks mer än en gång och inte verkar må bra, håll undan mat (men inte vatten) i 12 till 24 timmar. Du vill inte att hunden ska bli uttorkad. Se upp för andra symtom på sjukdom, som slöhet eller buksmärtor. Om hunden inte visar några andra symtom och agerar normalt, återinför långsamt sin normala kost efter 12- till 24-timmars vänteperioden.

Det är viktigt att notera att hundar ibland äter gräs, pinnar eller giftfria växter som får dem att kräkas. I dessa fall kräks de vanligtvis och återgår till sitt normala lyckliga jag nästan omedelbart. Dessa fall är i allmänhet inte en anledning till oro. Men du vill fortfarande hålla ett öga på hunden ifall några fler symtom dyker upp.

Huskurer för en hund med diarré

Diarré är lite annorlunda. Undvik mat eller vatten. Återigen är det viktigt för hunden att hålla sig hydrerad. Men många kommersiella hundfoder innehåller mycket fett, som är svårsmält. Kostmetoder för gastrointestinala störningar – Akut gastroenterit. World Small Veterinary Association World Congress Proceedings. Publicerad 2010. Åtkom den 20 mars 2021."> 1 Byt till en mild, intetsägande diet istället för att undanhålla mat. En lättsmält blandning av vitt ris med kokt vitt kött som kyckling erbjuder ett enkelt men tillfälligt alternativ. Ett förhållande på fem delar ris till en del kyckling fungerar bra Se till att kycklingen inte har skinn eller ben i sig.

Börja med små måltider, fyra till sex av dem per dag, för att se hur hunden hanterar den nya kosten. Om hunden klarar sig bra på den intetsägande dieten, börja ge honom färre måltider med ökande volym under fyra till fem dagar. Återställ gradvis din hund till sin vanliga diet efter att avföringen har återgått till sin normala färg och konsistens. Det kan du göra genom att blanda en liten portion vanlig hundmat med en intetsägande måltid. Fortsätt att öka mängden vanlig mat i någon vecka tills hunden är tillbaka på sin vanliga diet.

Du kan också hjälpa din hund genom att använda receptfria läkemedel mot diarré. Antidiarrémedel. Gastroenterologi för hundar och katter. 2013: 445-449. doi: 10.1016/B978-1-4160-3661-6.00034-1"> 2 Dessa mediciner innehåller vanligtvis kaolin eller pektin för att absorbera extra vätska i tarmarna. De kan också lugna tarmarna och minska rörelser. Du kan också prova probiotika Dessa tillskott hjälper till att reglera och normalisera balansen mellan goda bakterier i hundens tarmar. Effekter av en probiotisk intervention vid akut gastroenterit hos hund – en kontrollerad klinisk prövning. Journal of Small Animal Practice. 2010; 51(1): 34-38. doi: 10.1111/j.1748-5827.2009.00853.x"> 3 Klinisk effekt av probiotika vid förebyggande eller behandling av gastrointestinala sjukdomar hos hundar: En systemisk översikt. Journal of Veterinary Internal Medicine. 2019; 33(5): 1849-1864. doi: 10.1111/jvim.15554"> 4

Om din hund blir slö och svag kan den lida av uttorkning. Brist på vatten kan också minska blodflödet till tarmarna, vilket ytterligare bromsar återhämtningen. Med antingen kräkningar eller diarré är det viktigt att hålla hunden hydrerad. Det kan dock vara nödvändigt att begränsa vattenintaget till små portioner eftersom enbart vatten kan utlösa fler kräkningar.

När är det dags att ringa veterinären?

Magbesvär för en hundMagbesvär för en hund

Bild med tillstånd av Unsplash

Medan huskurer är ganska effektiva, ibland räcker de inte, och de är inte heller alltid lämpliga för hundens ålder eller medicinska tillstånd. Till exempel är valpar mer mottagliga för effekterna av uttorkning. Seniorhundar löper också större risk för komplikationer, liksom hundar med kroniska sjukdomar eller allvarliga hälsotillstånd. Dessa hundpopulationer kan ha ett nedsatt immunförsvar eller helt enkelt inte ha de fysiska reserverna för att upprätthålla sin hälsa även med ett lindrigt fall av kräkningar eller diarré. I något av dessa fall, ring veterinären för råd om hur man bäst går tillväga.

Oavsett hundens ålder, om den visar något av följande symtom förutom kräkningar eller diarré, ring veterinären Störningar i mage och tarmar. Merckvetmanual.com Uppdaterad maj 2018. Öppnad 21 april 2021."> 5 :

 • Letargi
 • Depression
 • Blod i spyorna eller avföringen
 • Buksmärtor
 • Vattnig diarré
 • Torr hävning

Veterinären kommer att ta en grundlig historia och utföra en fysisk undersökning. Om orsaken till magbesvären inte finns, kan hon också beställa blodprov, avföringsanalys och urinanalys. Ibland kan problemet kvarstå och kräver röntgen, specialiserade laboratorietester, ultraljud eller operation.

Målet är att identifiera och behandla orsaken till magbesvären. Men under tiden kan veterinären ordinera antiemetika, receptbelagda läkemedel mot diarré eller ge IV-vätskor eller mediciner. Om kräkningarna och diarréerna fortsätter kan hunden behöva näring genom en IV också.

Slutsats

En orolig mage kan låta alarmerande, men problemet löser sig ofta av sig själv. Skräp, växter eller till och med föremål från hela huset, om de förtäras, kan orsaka magbesvär ett tag. Håll ett öga på din hund och se till att han dricker. Om symtomen inte blir bättre efter 24 till 48 timmar, ring veterinären. Var redo att lista alla andra symtom, vilken typ av mat hunden äter och eventuella mediciner du har gett honom. Med hjälp av en veterinär kan du komma fram till en behandlingsplan som ska få din hund på fötter igen.

 1. Cave N. Dietmetoder för gastrointestinala störningar – Akut gastroenterit. World Small Veterinary Association World Congress Proceedings. Publicerad 2010. Öppnad 20 mars 2021.
 2. Washabau RJ. Antidiarrémedel. Gastroenterologi för hundar och katter. 2013: 445-449. doi: 10.1016/B978-1-4160-3661-6.00034-1
 3. Herstad HK, Nesheim BB, L'Abee-Lund T, Skancke E. Effekter av en probiotisk intervention vid akut gastroenterit hos hund – en kontrollerad klinisk prövning. Journal of Small Animal Practice. 2010; 51(1): 34-38. doi: 10.1111/j.1748-5827.2009.00853.x
 4. Jensen AP och Björnvad CR. Klinisk effekt av probiotika vid förebyggande eller behandling av gastrointestinala sjukdomar hos hundar: En systemisk översikt. Journal of Veterinary Internal Medicine. 2019; 33(5): 1849-1864. doi: 10.1111/jvim.15554
 5. Defarges A, Blois SL, Hall EJ, Gibson TWG, Mitchell KD. Störningar i mage och tarmar. Merckvetmanual.com Uppdaterad maj 2018. Öppnad 21 april 2021.

Adblock test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar