Vad kan kaniner tugga på? Hur man väljer säkra kanintuggleksaker

Vad kan kaniner tugga på? Hur man väljer säkra kanintuggleksaker

Sociala, smarta och alltid så äldre, kaniner behöver fysisk och mental stimulering för att underhålla dem och hindra dem från att bli uttråkade – och i trubbel. Vad händer när du har uttråkade kaniner på dina händer? Tja, de tenderar att söka distraktion på flera oroande sätt, som att gnaga i buret eller andra olämpliga föremål som mattor, baseboards och möbler. Och ibland vänder de förstörelsen mot sig själva, kliar på huden tills den är rå och blöder, drar ut pälsen eller till och med biter i huden.

Som du kan föreställa dig, är en uttråkad, undermimulerad kanin ett mycket olyckligt husdjur – och oftare än en destruktiv. Men en annan anledning till den förstörelsen är deras tänder. Du förstår, om du inte redan var medveten om det, har kaniner tänder som växer kontinuerligt under hela deras liv. Det betyder att de behöver ständigt tugga – och tugga och tugga och tugga – annars kommer deras tänder att växa till tänder, bokstavligen. För dessa varelser är tuggning inte ett alternativ, det är verkligen en inneboende nödvändighet.

Så, hur kan du hjälpa dina kaniner att hålla friska tänder? Svaret är att förse dem med säkra kanintuggleksaker så att de kan tillgodose sitt behov av att nibba och hålla sina ständigt växande tänder i perfekt längd.

Innehållsförteckning

Hur man väljer säkra leksaker till en kanin

För att hålla sakerna enkla är de bästa kaninsäkra leksakerna i huvudsak tillverkade av papper, kartong eller säkert att inta trä. Egentligen är det de enda sakerna som är tillräckligt säkra för att dina husdjur kan tugga på att de lätt kan smälta, om de äts i små mängder. Inte alla skogar är säkra för kaniner att tugga, så se till att hålla fast vid en som är (som nämns i informationen nedan). Dessutom, även om följande föremål är helt säkra att hålla i din kanins livsmiljö, kom alltid ihåg att ge dem fri tillgång till obegränsat hö, vilket är det absolut bästa ämnet för att hjälpa dem med matsmältningen och slita tänderna.

En snabb (men superviktig) anteckning om trä

Kaniner kan inte få i sig vilken typ av trä som helst, så se till att noggrant undersöka saker innan du ger dem det. Redwood, körsbär, plommon, persika, aprikos och andra träd som producerar en frukt med en solid grop är giftiga för kaniner. Kolla in den här detaljerade listan över farliga och säkra att tugga skogar på BunnyProof. Om du inte är säker på vilken typ av trä som används, vare sig det är en pinne eller en leksak, rekommenderar vi att du inte ger den till dina husdjur för att vara på den säkra sidan.

Säker tuggleksaker för kanin

Kartong för kaniner

Följande är en omfattande lista över välkända kaninsäkra tuggleksaker som säkert kommer att hålla dina kaniner stimulerade, underhållna och ur problem!

Kartonger och rullar

Även om det kanske låter roligt till en början, är utan tvekan en av de absolut bästa tuggleksakerna där ute den enkla, ödmjuka – och otroligt billiga – papprullen. Oavsett om det är en pappershandduksrulle eller en toalettpapperrulle, lägg till en hel del extra pizzazz genom att fylla mitten av rullarna med Timothy hö. Inte bara kommer de att få sin tuggtid in, men de kommer också att få en mage full av hälsosam, smaskig ruffage.

Tuggsäkra pinnar som äppelträ eller pil

Kaniner älskar att nibba på pinnar som naturliga äppelpinnar eller söta bambupinnar och kan gå igenom dem ganska snabbt. De kommer normalt i ett paket med flera bitar, är små och bekväma att ha i huset och är mycket prisvärda.

Träbro

Det är ett gömställe, det är en bro, det är en knepig leksak – det är alla tre ?! Böj den i en bro för att få dem till en övre nivå eller håll den formad som ett litet hem, men oavsett hur du använder den är den en nibbsäker struktur. En annan bra sak med en träbro är att den finns i olika storlekar, så att du kan gå väldigt liten eller hela vägen till superstor, beroende på burens storlek och vad du letar efter. För nervösa nibblare som njuter av sin lekstid utanför buret men ändå behöver en plats att gömma sig, är den här träkonstruktionen den perfekta platsen att hålla sig dold eller ta en snooze, med den extra fördelen att vara en tuggsäker leksak.

Gräsiga mattor

Handvävda 100% naturliga mattor som Oxbow Timothy Mats är tillverkade av friskt, ätbart, torrt gräs med hög fiber. Det är ett utmärkt sätt att lägga till en mjuk och mysig plats i din kanins bur som också är ett material de säkert kan tugga på. Dessa mattor innehåller inga trådar, trådar eller kemikalier, så du behöver inte oroa dig för vad som händer när dina husdjur är utan tillsyn. Låt dem spela på – och äta – dessa mattor efter eget hjärta.

Obehandlade eller naturliga träblock, kuber, former eller leksaker

Oavsett vad du gör, ge inte dina husdjur slumpmässiga pinnar eller träbitar du hittat ute, eftersom de kan innehålla insekter, bakterier, parasiter eller mögelsporer som kan vara giftiga. Dessutom är inte alla typer av skogar säkra för kaniner. Lyckligtvis finns det många säkra och roliga leksaker som denna "Play Wall" -leksak eller den här tuggleksaken att välja mellan.

Gräs, pil eller andra tuggsäkra bollar

Ätbara gräs- eller pilbollsleksaker erbjuder husdjur en rolig, tuggsäker form att knuffa och röra sig runt i deras livsmiljö för att förhindra tristess och tandproblem. Se till att du köper en helt naturlig, kemikaliefri som är avsedd för små husdjur, snarare än något som är rent dekorativt. Du letar efter bollar som är handgjorda, 100% naturliga material, utan lim, plast eller metall, som denna uppsättning Fun Activity Pet Balls som har en naturlig havsgräs, vattenhyacint och rottingtrio av bollar.

Tugga rören

Tuggrör är relativt billiga och är ett roligt sätt att lägga till attraktiva mönster och färger till ditt husdjurs miljö. Oavsett om de använder den i sin bur eller ute, kommer dina fluffiga vänner att få en kick av hur roligt dessa rör är – och välsmakande! Finns i olika storlekar från små till extra stora, du kommer sannolikt att vilja använda ett större alternativ som Kaytee Large Chewbular Play Tube för att ge dina kaniner så mycket utrymme som möjligt för att krypa, bo, gräva och leka. Säkra för kaniner att nibba på och tillverkade av miljövänliga material, några av dessa modeller levereras med sängkläder för dina husdjur för att skapa den ultimata viloplatsen eller gömstället.

Vad ska du inte låta dina husdjurskaniner tugga på

Visst finns det en lång lista med material som du aldrig bör låta dina kaniner ens komma nära, än mindre tugga på.

Osäkra material: plast, metall eller mjuka gummileksaker, mattor och tyg bör undvikas eftersom intag av dem kan vara otroligt farligt, eventuellt till och med dödligt. Om de lyckas tugga eller bryta av små mängder av materialet och svälja dem, kan detta leda till en obstruktion i mag-tarmkanalen som i slutändan kan kräva operation.

Osäkert trä: skog som tall eller cederträ som innehåller mycket aromatisk olja, eller trä från träd som producerar frukt med gropar som plommon, avokado eller körsbärsträd är inte heller säkra. Vissa fruktträdgrenar är giftiga när de är fästa vid trädet, såsom persika eller aprikos, men blir säkra efter att de har klippts och torkats under rätt tid (vilket vanligtvis är över en månad). För att spela det säkert rekommenderar vi att du inte experimenterar med dessa träslag.

Leksaker eller föremål med farliga lim eller färger: erbjud inte föremål som kan ha farligt lim eller lim, liksom färgade eller målade föremål, eftersom dessa kemikalier kan skada dina husdjur om de konsumeras.

Enkelt uttryckt, om det inte är ett föremål som specifikt är avsett för kaniner att leka med eller tugga på, ska du bara undvika att ge det till dina husdjur eftersom du bara aldrig vet vad som kan hända – och det sista du vill ha är en nödresa till veterinär.

Behöver du verkligen spendera mycket för att göra dina kaniner glada?

I mars förra året skrev jag ett inlägg med titeln Bästa leksaker för kaniner att leka med: 15 DIY & Store-Bought-alternativ, och i det frågade jag min syster om hennes kanins favoritleksaker att nibba på. Jag ville veta om preferens hade något att göra med kostnader – vilket betyder att de dyrare leksakerna var en större hit? När jag skrev den här artikeln bestämde jag mig för att återvända till den här frågan för att se om något hade förändrats under det senaste året sedan.

Inte överraskande har inget förändrats för min systers kanin, Codie. Hos dem handlar det fortfarande om kartonger, skrynkligt papper och pappershandduksrullar fyllda med hö. För det mesta har de slutat spendera pengar på butiksköpta leksaker till sin kanin. Men då och då kommer de fortfarande att plocka upp några äppelpinnar, vilket Codie tycker om oerhört.

Så om du inte har mycket pengar att spendera på dina suddiga följeslagare för att begränsa tuggvanorna är det fantastiska att du inte behöver. Förvara pappkartongarna från Amazon, lägg till några höfyllda pappershandduksrör och skrynkligt hantverkspapper och se dina kaniner skämma bort!

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar