Var bor fennec-räven? (Fennec räv livsmiljö)

Var bor fennec-räven? (Fennec räv livsmiljö)
fennec fox hiding

Fennec-rävar är kända för sina gigantiska öron och söta snubbla näsor. Dessa små ökenbor fångar hjärtan hos alla som ser dem. Fennec-rävar bor i djurparker runt om i USA och i många hem också. Men var bor de i naturen?

Fennec-rävar lever i Nordafrika. De är infödda i den torra och sandiga öknen i Sahara och på andra håll i hela Sinai och Arabien, från Marocko till Sudan, och till och med så långt nordost som Israel.

Om du vill lära dig mer om fennec räv livsmiljöer, var de kommer från och hur de beter sig i naturen, är du på rätt plats.

Var kommer fennec räven ifrån?

Fennec-rävar föredrar sandiga öknar och torra regioner med torrt ökengräs och skrubba vegetation. Medan dessa förhållanden är svåra för människor, är de för fennec räv perfekt!

Fennec-rävar är inhemska i en stor strö i norra Afrika. Medan dess primära stomping är Saharaöknen, sprids dess vilda befolkning över hela Nordafrika. Från Marocko på Atlantkusten i väster, så långt söder som Niger och så långt öster som Sinai-halvön, sydväst Israel och Arabiska halvön, såväl som Sudan i sydöst. Den fennec räven vet säkert hur man ska leva.

Om du sträcker dig över norra Afrika i ett tjockt bälte – som inkluderar ett av de största, torraste områdena på planeten – kan du förvänta dig att fennec-rävar är anpassade till torra livsmiljöer. Och du skulle ha rätt!

Fennec räv livsmiljö

Fennec-rävar tenderar att uppta underjordiska tätningar, skyddade från den sahariska solens blåsande värme av ett tjockt lager sand och dammig jord. Utan denna täckning skulle de bränna upp på dagen och frysa troligen på natten.

I komprimerade jordar kan fennec-rävtätheter vara så stora som 120 m 2 , och gränsar till andra familjer. De kan ha så många som 15 ingångar. I lösare, sandigare jord kan täten inte vara lika stora eller veckade och tenderar bara att ha en ingång. Dessa tätningar grävs antingen i öppna områden eller platser skyddade av växter med stabila sanddyner.

Detta är också anledningen till att du har en fennec räv som husdjur, du behöver ett stort utrymme för dem att springa runt.

Var finns fennec rävar i naturen?

Under dagen är fennec-rävarna vilande, antingen sover eller binds i familjenheter. Det bästa sättet att upptäcka en fennec räv i naturen är att vänta på natten. Eftersom de är nattliga rovdjur är det den här tiden du troligtvis ser dem.

Fennec-rävar anses vara mycket svåra att fånga (mer om detta nedan). Rapporter om predation är anekdotiska och tvivelaktiga. Så du måste vara väldigt lycklig att få se när karakaler och randiga hyener inte kan!

Fennec räv livsmiljöstemperatur

Fennec-rävar är vana och anpassade för att leva i högtemperatur, lågvatten, ökenmiljöer. Men i öknens hetta lurar nästan inget djur över ytan under dagen. Solen är så genomträngande varm och sanden så temperaturabsorberande att det är dumt för ett litet däggdjur att spendera mer tid än vad som absolut är nödvändigt ovan marken.

Fennec-rävdens är betydligt svalare än temperaturen på ökenytan. Detta gör att de kan hålla kvar vatten och leva längre.

Hur överlever fennec räv i öknen under sådan värme?

Fennec-rävar är extremt väl anpassade och unikt till deras ökenlivsmiljö. Här är några sätt de anpassas till:

 1. Fennec rävar har jätte, flaggermusliknande öron. Även om dessa säkert ökar hörselkänsligheten, tjänar de också ett annat syfte. Dessa stora öron strålar ut värme, vilket hjälper till att hålla fennekrävar svala. Detta är en egenskap som fennec räven delar med ett mycket större afrikansk däggdjur – den afrikanska elefanten.
 2. Fennec-rävar har ett tjockt pälsskikt på fotens sulor. Detta skyddar dem från den heta öken sand, som annars skulle bränna deras hud.
 3. Fennec-rävar gräver djupt in i öknsanden, ofta så djupa som 3 fot. Att leva i underjordiska lairs som detta hjälper fennec-rävar att undvika den hårda öken solen.
 4. Den fennec rävens tjocka, fluffiga, krämfärgade pälsen ger en utmärkt isolering under de kalla, förblåsta nätter i öknen. Det skyddar dess känsliga hud från den heta solen under dagen.

Är en fennec räv ett byte eller rovdjur?

Fennec rävar är utmärkta att gömma sig för rovdjur och skickliga på jakt i öknen. Men de är inte immuna mot ökenens större rovdjur. De är båda rovdjur och rov.

Fennec räv rov

Medan den får en liten del av sin näring från falsade ägg, frukt, grönsaker och rötter, kommer brorparten av en fennec rävs diet från jagade djur. Dessa inkluderar:

 • Gnagare
 • insekter
 • Fåglar
 • kaniner
 • ödlor

Vad äter fennekrävar i naturen?

En vild fennec räv kommer att äta nästan vad som helst den kan lägga sina tassar på. Liksom de flesta andra ökenbor är de inte noga ätare.

Till exempel, under en dag, kan en fennec räv äta något av ovanstående djur, liksom fågel- och ödlaägg, fodrade frukter, rötter och grönsaker, och nästan allt annat ätligt som det kommer över.

Läs mer: Vad äter fennec-rävar som husdjur?

Fennec räv rovdjur

Fennec rävar måste tävla med mycket större öknen rovdjur. De flesta rovdjur i öknen är kritiska. Fennec-rävar måste därför ständigt titta på ryggen för att se till att det inte finns något som jagar dem. Bland dess hot är:

 • caracals
 • Randiga hyener
 • Jackals
 • Salukis (gräshundliknande husdjur hålls ibland nära fennec räv livsmiljöer)
 • Eagle ugglor

Människor jakter också fennec rävar till försäljning till djurhandeln och päls. De äts sällan av människor, som tenderar att betrakta sitt kött som illaluktande.

Hur skyddar Fennec-räven sig mot rovdjur?

Fennec-rävar är väl anpassade till ökenförhållanden. De är nattliga rovdjur, och deras stora, distinkta öron hjälper dem att jaga små gnagare och ödlor som gömmer sig under sanden.

 1. Ett av de sätt som de undviker predation är genom att hoppa 2 fot upp i luften och 4 ft framåt. Denna otroliga hoppkraft hjälper fennec rävar i deras kapacitet som jägare och jaktade.
 2. Ett annat verktyg i fennec-rävens armory är dess förmåga att grava. Fennec rävborrar ger utmärkt skydd mot rovdjur. Tjockleken på sandbarriären som skiljer dem från omvärlden är sådan att de är helt oupptäckbara från ytan.

Slutsats

Fennec-rävar är ökenbor och är väl anpassade till den hårda miljön de bor. De delar denna livsmiljö med andra, större rovdjur, som karakaler och hyener, som de måste skydda sig mot. Eagle ugglor är också en källa till fara för fennec rävar.

För att skydda sig själva och deras familjer gräver fennec-rävar hål djupt i öknsanden. Dessa underjordiska hem skyddar fennec rävar från faran för predation och är betydligt svalare än yttemperaturen under dagen.

Missade vi någonting? Lägg till dina kommentarer nedan!

källor:

(Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar