Var kan jag få husdjurråttor? Bästa källor att anta dina nya husdjur från

Var kan jag få husdjurråttor? Bästa källor att anta dina nya husdjur från

När du väl har bestämt att husdjurråttor är det rätta valet för dig och undersökt och förberett deras bur, mat och leksaker, finns det ett sista steg på vägen till att bli en råttaägare – anta råttorna själva.

Ytligt låter det enkelt. Hitta någonstans som säljer råttor, poppa ut och köpa ett par, eller hur? Tja, inte riktigt. Som med alla husdjur finns det en rad platser att få husdjurråttor och vissa är bättre för djuren och deras ägare än andra.

Naturligtvis när man pratar om etik finns det alltid ett element av subjektivitet – inte alla tänker lika eller har samma prioriteringar. Dessutom kan tillgången på alternativ som dedikerade uppfödare och bra räddningscentra variera från land till land.

Mycket av den forskning som behövs innan man får råttor handlar om utbildning: att veta vad alternativen är lokalt och vad man antar råttor från dessa källor betyder när det gäller de metoder som stöds. Listan här är baserad på mina egna principer kring att anta råttor. Använd det som mat för tanken!

Innehållsförteckning

Rekommenderade platser för att få husdjurråttor

Räddningsaktioner

Anta husdjurråttor från räddningar

Jag är ett enormt fan av att anta begagnade husdjur. Samhället tenderar att behandla små djur som engångsbruk, så i många länder finns det många råttor tillgängliga för räddning, antingen genom större räddningscenter för flera arter eller mindre råttfokuserade grupper.

Men "räddning" betyder olika saker för olika människor. Det finns ett par frågor att vara medvetna om, så att du kan se till att du är bekväm att erbjuda ditt stöd.

  • Är de verkligen en räddning?

I många länder finns det inget som hindrar någon som tycker om det från att kalla sig djurräddning. De flesta räddningar är helt legitima, men några få kan vara uppfödare . använder de råttor som de tar in för att föda upp kullar till salu och sedan öva upp de vuxna som ”räddningar”. Många ansedda uppfödare gör mycket värdefullt räddnings- och återuppbyggnadsarbete – men det är bra att inte avla från räddningsråttor (eftersom deras genetik, hälsa och temperament är okänt) och ha öppenhet om vilka råttor som räddas och vilka som har avlats.

En annan fråga att leta efter är djurhållning . Hoarders är ofta mycket välmenande människor som vill hjälpa djuren i sin vård, men som överdrivet engagerar sig i den utsträckning djuren börjar drabbas. Dessa människor är ofta mycket motståndskraftiga mot återupplivande av djur, men kan göra det för att frigöra utrymme när saker och ting blir överväldigande.

Det är alltid en bra idé att kolla in vem du räddar från – verkliga räddningar kommer i allmänhet att vara välkända i lokala kretsar, öppna och glada att prata om vad de gör. Fullständiga räddningsorganisationer registreras ofta som välgörenhetsorganisationer (vilket kräver en viss ekonomisk insyn).

  • Är de ett dödskydd eller inget dödskydd?

Det finns fler räddningsdjur i världen än rymden i räddningar. Vissa räddningsorganisationer, inklusive några av de största och mest kända, hanterar detta genom att avliva djur som är ohälsosamma, aggressiva eller på annat sätt svåra att repetera. Det råder en omfattande debatt i räddningscirkler om etiken i detta, så det är viktigt att förstå de metoder för det skydd du är intresserad av för att låta dig fatta ett informerat beslut om att anta. Personligen är jag inte för eutanasi för annat än medicinsk nödvändighet, men jag har antagit från organisationer med en eutanasi-politik tidigare, delvis för att få djuren bort från den risken. Andra människor föredrar att inte göra detta eftersom de inte vill stödja organisationen med sina adoptionsavgifter. Det är ett personligt beslut.

Privat repetition

Inte all repetition sker via officiella räddningar; många djur är omvärlda direkt från en ägare till en annan via word of mouth eller små annonser. När jag bor i ett område där väldigt få officiella räddningar kommer att ta in råttor, så här adopterar jag de flesta av min horde.

Anledningarna till att folk repeterar sina husdjur är många och avspeglar inte nödvändigtvis negativt på ägaren. Människor flyttar stad eller land eller lider av förändringar i levnadsförhållanden där de inte längre kan ta hand om sina husdjur. Eller så kan det vara i djurens bästa att omvärmas. En ganska vanlig orsak hos råttor är att råtta är den sista överlevande i en grupp, och ägaren vill att de ska gå och bo med nya ratty vänner.

Djur kan också omvärmas av andra skäl – vanligtvis blir människor uttråkade. Men även om vi kanske inte alltid håller med om ägarens handlingar, är det fortfarande till fördel för ett oönskat djur att bli ombildad. Ibland försöker människor också sälja på sina husdjur för vinst, även om jag i allmänhet har upplevt att det är ganska ovanligt med råttor.

Ska du betala för att privat repetera ett husdjur? Intressant nog har jag stött på två starka tankar. I Storbritannien säger många människor i allvarliga råtta som äger cirklar nej – om ett djur blir omvärmt, bör ägaren inte tjäna några pengar på det. I Australien säger emellertid de flesta jag känner ja – en liten avgift är bättre eftersom det förhindrar att djuren tas som matare för reptiler. Båda är logiska argument – personligen bedömer jag det från fall till fall.

Anseeliga uppfödare

Köpa husdjurråttor från välrenommerade uppfödare

Inte alla är bekväma att anta räddningsdjur, speciellt om de inte är nyägda med råtta. De kanske vill anta babyråttor från en uppfödare som kan ge vägledning och stöd, eller så kan de vilja äga en specifik råtta.

Liksom med räddningar kan alla som vill para två råttor kalla sig uppfödare, så hur hittar du en du är bekväm med?

Ett bra ställe att börja, om ditt land har en, är den lokala råtta fancy. Organisationer som NFRS i Storbritannien behåller kataloger för tillhörande uppfödare. Medlemskap är ingen garanti för att du kommer att vara nöjd med en uppfödare – men dessa listor är ett bra ställe att starta forskning.

Men det bästa sättet att träna om du vill få råttor från en specifik uppfödare är att prata med dem. Börja inte med att grilla som om det är en jobbintervju, men ha en konversation om varför de älskar råttor, vad deras mål är med avel och hur deras råttor är.

  • En bra uppfödare känner sina linjer väl och kan prata kunnigt om temperament, genetik och hälsoproblem.
  • Av avgörande betydelse kommer de att avla av en anledning som går utöver att bara tjäna råttor för pengar (bra uppfödare tjänar sällan mycket på att sälja sina råttor, eftersom kostnaderna för att ta hand om det antal djur som behövs är betydande).
  • En viktig aspekt jag letar efter i en uppfödare är att jag vill ha, eller till och med kräva, att hålla kontakten och få uppdateringar om råttorna. Det berättar för mig att uppfödaren är intresserad av hälsan och temperamentet för alla djur i sina linjer.

Rekommenderade platser för att få husdjurråttor

Jag försöker personligen att inte anta råttor från följande platser:

  • Djuraffärer
  • Gnagarefabriker / uppfödare
  • Småskaliga uppfödare som inte uppfyller kriterierna ovan

Många får sina första husdjurråttor från en husdjursbutik – det var vad jag gjorde tillbaka 2000. Även om jag hade läst böcker om vård innan jag köpt råttorna, visste jag inte så mycket om husdjurshandeln eller om hur man hittar råttor i räddningar eller via ansedda uppfödare. Så, som många andra människor, sprang jag till den lokala djuraffären och köpte två vackra flickor. Gick sedan tillbaka en vecka senare och köpte sin sista återstående syster, för jag visste att råttor inte borde hållas ensamma.

Själva råttorna var vackra, men att köpa råttor från husdjur har ett stort problem med det – du vet ingenting om hur de har avlats upp . Som ägare har du ingen information om linjernas hälsa eller temperament, och uppfödaren kan inte föda upp för dessa egenskaper eftersom de inte får någon information tillbaka. Det betyder att råttor på husdjur är genetiskt pot-luck.

Även om husdjursbutiker varierar i var de kommer från sina djur, kommer många från gnagareverk där kvinnor hålls i små plastavelsbehållare och föds upp i rygg mot rygg graviditeter tills de är utmattade. Många länder förbjuder nu försäljning av valpar och kattungar i husdjursalar på grund av oro över avelssystemets välfärd. Mindre husdjur tenderar att passera under radaren – men ofta är förhållandena inte bättre.

Vissa människor känner att att köpa en råtta från en djuraffär åtminstone "räddar" den råtta. Jag kan förstå synvinkeln – medan jag inte har gjort det här med husdjursbutiker, har jag ibland tagit en råtta från en liten uppfödare som jag normalt sett inte skulle engagera mig i, eftersom jag väger allt upp, kände jag att individens välbefinnande var prioriteringen. Problemet med detta tillvägagångssätt är emellertid att varje köpt råtta skapar en ledig plats för en ny råtta som ska avlas, och säger till branschen att det finns efterfrågan. Även om köp kan "rädda" en råtta, sätter den en annan på sin plats.

Så det är mina tankar om att anta råttor. Berätta vart dina lurviga vänner kom nedifrån.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar