Varför är min katt rädd för höga ljud?

Varför är min katt rädd för höga ljud?

Katt som gömmer sig för höga ljud.

Det kan vara ganska hjärtskärande att se när våra husdjur är rädda, och det är helt naturligt att vilja hjälpa till. Du kanske frågar dig själv varför min katt är rädd för höga ljud och undrar hur man kan hjälpa kattungen genom sina rädslor. När det kommer till bullerfobier hos katter har Cat Care of Vinings några fantastiska resurser.

Bullerfobier hos katter

Ur en evolutionär synvinkel är det ganska självförklarande varför höga ljud kan vara skrämmande för en katt. Många höga ljud är tecken på överhängande fara; det är bara naturligt att de kan få adrenalinet att skjuta i höjden.

Katter har också mycket känslig hörsel. Ljud som kanske inte verkar vara en stor grej för oss kan vara skrämmande för dem. Ljud från åskväder, fyrverkerier, närliggande konstruktioner eller till och med din dammsugare kan vara direkt skrämmande.

Våra kattvänner är dock inte alltid lika uppenbara om sin rädsla för höga ljud som sina hundmotsvarigheter. Tecken på bullerfobier kan inkludera saker som:

 • Gömmer sig
 • Spelar inte som vanligt
 • Äter inte normalt
 • Omdirigerad aggression (att klia eller bita någon eller något som inte är orsaken till den rädsla som framkallar stimulansen)
 • Självskada

Sätt att hjälpa min katt att hantera att vara rädd

Om din katt är rädd för höga ljud finns det säkert saker du kan göra som djurägare för att hjälpa din katt att klara av att vara rädd.

Överväga:

 • Motkonditionering och desensibilisering – Att vänja din katt vid höga ljud kan ta lite arbete, men kan vara ganska givande. Prova att spela upp inspelningar av läskiga ljud med låg volym och intensifiera sedan gradvis allt efter vad som tolereras. Para ett lugnt beteende med godsaker och/eller tillgivenhet.
 • Skapa ett säkert utrymme— Förbered ett utrymme i ditt hem som använder lugnande syntetiska kattferomonpluggar eller spray, vitt brus och svag avkopplande belysning så att kattungen kan dra sig tillbaka när den är överväldigad.
 • Använda ett lugnande tillskott – Näringstillskott som hydrolyserade mjölkproteiner kan hjälpa till att ingjuta en känsla av lugn, speciellt när man börjar långt före den läskiga händelsen.
 • Att prova en Thundershirt— På samma sätt som konceptet med en viktfilt, kan något som en Thundershirt hjälpa till att svepa in din katt i en lugnande kram.
 • Ring oss— Vissa husdjur behöver lugnande mediciner och/eller beteendeterapi för att övervinna intensiv rädsla. Vänta inte med att ringa oss för hjälp om din katt har intensiva problem.

Höga ljud är skrämmande, men lid inte i det tysta! Det är naturligt för din katt att vara blyg kring ljud, men det finns definitivt sätt att hjälpa dem att klara sig. Vårt team är här för att hjälpa dig igenom detta vanliga kattägareproblem.

Adblock-test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar