Varför fäller min hund så mycket?

Varför fäller min hund så mycket?

När dagarna blir längre kan det verka som att din hunds utgjutelse går överdrivet. Det är inte långt ifrån sanningen. Hundar har en normal hårcykel som inkluderar perioder med högre hårväxt och håravfall än vid andra tillfällen. Om du är en husdjursförälder till kallt väder eller vattenraser som Malamutes och Labrador Retrievers, bör du förvänta dig nästan året runt avfall. Hundarnas hårcykel förändras också när hundar åldras och under olika perioder av livet. En bättre förståelse för hur mycket håravfall som är normalt kan hjälpa dig att hantera din hunds hårcykel och ge dig information om när en förändring i håravfall kan tyda på ett hälsoproblem.

När (och hur mycket) utsöndring är normalt och hälsosamt

Avskaffande hundarAvskaffande hundar

Bild med tillstånd av Unsplash

Först fäller alla hundar, men vissa hundar fäller mer än andra. Hundfällning: Vad du kan förvänta dig och hur man hanterar det. AKC.org. Publicerad 3 april 2019. Tillgänglig 12 mars 2021."> 1 Normala fällningsmönster beror på rasens pälstyp, deras livsmiljö (inuti eller utanför) och säsong/klimat. Vissa raser som Akitas, Chow Chows, schäferhundar , och Labrador Retrievers fäller året runt. Vattenhundar och hundar som föds upp för kallare klimat har ofta en dubbel päls med ett finare inre hårlager täckt av ett längre grövre hårlager. Vissa raser har perioder då de "blåser" genom sin päls och tappar stora volymer hår som kommer ut i en handfull, men för dessa raser är det normalt.

Raser med en päls och/eller kort hår tenderar att falla lätt under hela året men har en typisk fällningsperiod vid säsongsskiften. Högre temperaturer och längre dagar utlöser hårväxt på våren och försommaren. Det nya håret trycker ut det gamla, skadade håret för att behålla en frisk päls. Denna process hjälper också till att sprida de naturliga oljor som behövs för att behålla hudens och hårets naturliga fukt.

Hälsa och grooming påverkar också avfall. Hundar som äter en hälsosam, balanserad kost och får regelbunden trimning tenderar att förlora mindre. Årstider av livet kan också förändra en hunds normala utgjutningsmönster. Till exempel, valpar, med sina fina, fluffiga pälsar, fäller mer än vuxna när deras vuxna päls växer in. Varför fäller valpar sina pälsar? AKC.org . Publicerad 5 februari 2021. Öppnad 12 mars 2021."> 2 De hormonella förändringarna under graviditet och födsel kan också orsaka överdriven utsöndring.

Potentiella orsaker till överflödig utsöndring

Avfall kan vara normalt, men en drastisk förändring i håravfallsmönster kan indikera ett problem. Faktorer som kan påverka utsläpp inkluderar:

 • Allergier: Hudallergier kan bidra till överskottsavfall, men andra allergier som mat, luftburna eller kemiska allergier kan också orsaka håravfall. Allergier hos hundar. MSD MANUAL Veterinärhandbok. Uppdaterad juni 2018. Öppnad 12 april 2021."> 3
 • Stress och ångest: Oavsett om det är en stressig situation eller en hund som är naturligt rädd och nervös, kan stress och ångest få pälsen att flyga. Tecken på att din hund är stressad och hur man kan lindra den. VCAHospitals.com. Åtkom den 12 mars 2021."> 4 En resa till veterinären, att flytta till ett nytt hem eller föda barn kan alla vara tillräckligt stressande för att få din hund att fälla mer än vanligt. Om det är en tillfällig situation, som en resa till bli trimmad eller en kontroll på veterinärens kontor, försök att lugna din hund så mycket som möjligt, men utsöndringen kommer att avta när den inte är stressad längre. Vissa hundar har allvarliga ångestproblem, som vanligtvis kommer med fler symtom än bara extra utsläpp. Men , kan du få håravfall under kontroll genom att prata med din hunds veterinär för att avgöra hur du kan lindra ångest.
 • Sköldkörtelproblem: Hypotyreos orsakar håravfall hos människor och hundar. Hypotyreos (underaktiv sköldkörtel). niddk.nih.gov Tillgänglig 12 mars 2021. "> 5 En veterinär kommer att utföra ett blodprov för att diagnostisera ett problem med sköldkörteln, som sedan kan behandlas med medicin.
 • Dålig kost: En hund som inte får i sig tillräckligt av eller de rätta näringsämnena kan tappa hår och uppleva andra näringsbristsymtom. Vet Sci. 2020; 7(2): 38. doi: 10.3390/vetsci7020038"> 6 Om kosten är kärnan i håravfallet kan du arbeta nära en veterinär för att fastställa en lösning. Det kan vara hundmat med rätt näring för din hunds hund. ras, storlek och ålder eller ett näringstillskott. Problemet kan också vara en allergi eller annat medicinskt tillstånd som stör förmågan att ta upp vissa näringsämnen.
 • Binjuresjuka: Den vanligaste binjuresjukdomen är Cushings sjukdom, som orsakar överskott av kortisolproduktion på grund av en icke-cancerös tumör på hypofysen. Cushings sjukdom. Vetmed.wsu.edu Tillgänglig 12 mars 2021."> 7 Andra märkbara symtom kan inkludera ökad aptit, magigt utseende och förändringar i dricks- och urineringsmönster.
 • Parasiter och infektioner: Var uppmärksam på om håret faller av av sig självt eller om det klias ut av hunden. Om kala fläckar som inte är relaterade till repor och slickning dyker upp, kan ett näringsproblem eller annat inre problem vara på jobbet. Men om din hund inte kan sluta klia och klia, kan överflödig utsöndring eller irriterade kala fläckar bero på en hudinfektion eller parasit. Vanliga hudåkommor hos hundar. vetmed.tamu.edu Publicerad den 15 juli 2016. Tillträde den 12 mars 2021."> 8 När det väl behandlats ska håret växa ut igen.

Hur du hanterar din hunds avfall

Hantera din hunds fällningHantera din hunds fällning

Bild med tillstånd av Unsplash

Att hantera denna utgjutning är en del av husdjursägandet. Det bästa sättet att se till att din hunds päls, och därmed hans utfall, förblir frisk är att ge honom en näringsrik kost, ansa honom regelbundet och planera regelbunden veterinärvård.

Beroende på ras och pälstyp kan du behöva borsta ut din hund en eller två gånger i veckan. Vissa hundar behöver mer borstning och andra mindre. Till exempel kan en korthårig inomhushund bara behöva en bra borstning en gång i månaden. (Inomhusdjur tenderar att fälla mindre eftersom ljuset/mörkret och temperaturen förblir mer konsekvent än utomhus.) På våren och sommaren, när fällningen ökar, planera att borsta lite extra.

Håll koll på alla hälsoproblem. Hundar med allergier eller andra hälsotillstånd kan behöva ett hud- och pälstillskott eller medicin för att hålla sin hud och päls frisk. Den mentala hälsan är också viktig. Om din hund visar tecken på separationsångest som överdriven utsöndring, oförklarligt skällande, grävande eller tuggar när du är borta, kan du behöva konsultera en hundbeteendeläkare för att avgöra hur du kan hjälpa din valp att hålla sig lugn.

Slutgiltiga tankar

Det lönar sig att hålla ett öga på och känna till din hunds vanliga utgjutningsmönster. Bekantskap med när och hur mycket som är normalt för din hund kan varna dig för förändringar som indikerar ett hälsoproblem.

 1. AKC personal. Hundfällning: Vad du kan förvänta dig och hur man hanterar det. AKC.org. Publicerad 3 april 2019. Öppnad 12 mars 2021.
 2. AKC personal. Varför fäller valpar sina pälsar? AKC.org . Publicerad 5 februari 2021. Öppnad 12 mars 2021.
 3. Vit SD, Moriello KA. Allergier hos hundar. MSD MANUAL Veterinärhandbok. Uppdaterad juni 2018. Öppnad 12 april 2021.
 4. Weir M och Buzhardt L. Tecken på att din hund är stressad och hur man kan lindra den. VCAHospitals.com. Åtkom den 12 mars 2021.
 5. Hypotyreos (underaktiv sköldkörtel). niddk.nih.gov Öppnad 12 mars 2021.
 6. Marchegiani A, Fruganti A, Spaterna A, et al. Inverkan av näringstillskott på hunddermatologiska sjukdomar. Vet Sci. 2020; 7(2): 38. doi: 10.3390/vetsci7020038
 7. Cushings sjukdom. Vetmed.wsu.edu Åtkomst 12 mars 2021.
 8. Vanliga hudåkommor hos hundar. vetmed.tamu.edu Publicerad den 15 juli 2016. Tillträde den 12 mars 2021.

Adblock test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar