Varför kaniner inte är bra nybörjarhusdjur för små barn

Varför kaniner inte är bra nybörjarhusdjur för små barn

Kaniner är fantastiska husdjur att ha när du kan ta det ansvar som kommer med dem. Men låt dig inte luras av påskhype och söta bilder. De är inte bra startdjur i alla åldrar, men särskilt kaniner blandar sig inte bra med små barn.

Trots deras söta och fluffiga utseende är kaniner inte riktigt gosiga varelser, och de är definitivt inte husdjur med låg underhållsnivå. De har vissa behov som små barn omöjligt kan förväntas möta. Kort sagt, det är inte rättvist mot barnet eller mot kaninen.

Innan vi börjar vill jag bara att du ska veta att den här artikeln inte är till för att skämma ut dig om du har kaniner och små barn. Det tjänar till att utbilda om varför kaniner inte är bra startdjur för barn, som en guldfisk kan vara. Fortsätt läsa för att lära dig mer om varför kaniner inte är bra startdjur för små barn.

Innehållsförteckning

Kaniner behöver en fridfull, tyst miljö

Om du är i ett hus med barn och skällande hundar, är en kanin inte en bra passform för din familj. Kaniner är helt enkelt inte lämpade för det liv och rörelse i ett hektiskt hushåll.

De behöver en lugn och tyst miljö för att trivas. Och med barn är det sällan möjligt. Speciellt i de yngre åren.

Kaniner är extremt rädsladrivna och blir lätt skrämda av saker som höga ljud och snabba rörelser, som barn som springer runt eller skriker. När den utsätts för allt detta kan en kanin bli stressad, vilket kan leda till depression och allvarligare sjukdomar.

Ansvaret kommer i slutändan att falla på dig

Låt oss inse det, när barn ber om ett husdjur, säger de att de kommer att ta väl hand om det, städa upp efter det, men det gör de sällan. Små barn förstår vanligtvis inte konceptet att "vara sanna mot ditt ord" eller ens följa igenom.

Kaniner behöver mycket vård. Jag har faktiskt ofta reflekterat över att jag gör mer för mina kaniner än vad mina andra husdjur kräver. Om deras burar inte är rena kommer de att stinka, och det tar inte lång tid innan det händer, mina vänner. Speciellt när man har fler än en.

Så om du inte kan vara ärlig mot dig själv, låt mig göra det åt dig. Du kommer att göra det mesta av jobbet. Små barn är helt enkelt inte ordentligt utrustade för att ta hand om andra saker. De kan hjälpa till, men de gör egentligen bara mer oreda att städa upp.

Kaniner behöver mycket tid och uppmärksamhet

Det kan ta väldigt lång tid att skapa ett nära band med din kanin, och små barn har ännu inte den sortens uppmärksamhet. Ett litet barn har ännu inte det fokus som krävs för att sitta och sakta bilda ett band med en husdjurskanin.

Med all sannolikhet, efter ett tag, kommer de inte att vilja ha kaninen längre, och du kommer att stå för den. Och, låt mig säga dig, de tar lång tid att hantera. Och detta betyder inte bara den tid det tar att rengöra och ta hand om dem heller.

Det betyder också deras träning och lektid, bindningstid; allt det där. De är inte snabba att bilda band om de inte känner sig trygga. Så det är ditt jobb att skapa den säkra miljön för dem.

Kaniner är inte så gosiga som du tror

Små barn vill krama och mysa kaniner, det råder ingen tvekan om det. Vem kan klandra dem? Men sanningen är att de flesta kaniner inte ens gillar att bli fasthållna. Och om de behöver vara det måste det göras på ett visst sätt. De måste känna sig trygga för att sluta vrida sig, klia sig osv.

Du förstår, små barn som inte har haft husdjur tidigare vet inte hur de ska hålla slingriga djur. Och de kommer sannolikt inte att kunna hålla dem ordentligt alls, vilket gör att kaninen känner sig osäker. Detta får kaninen att försöka fly, och barnet kommer antingen att klämma eller släppa taget; inget av det är bra för kaninen.

Den här typen av scenario är farligt. I bästa fall blir ditt barn kliad eller biten och gråter. Det värsta scenariot innebär att kaninen skadas, kanske dödligt. Även på marken kan det vara en fara om ditt barn av misstag slår kaninen eller försöker ta tag i den som en leksak.

Kaniner gillar inte att leka som unga barn gör

Barn är olika, och vissa är mildare än andra, men ett litet barn känner vanligtvis inte till sin egen styrka. Dessutom, om dina barn är under 5, är de mer benägna att vara lite på den tuffare sidan.

En kanin kan inte petas, öronen kan inte böjas eller dras, och kaniner kan inte tas runt som babydockor. Så om ditt barn inte är tillräckligt gammalt för att förstå det, är en kanin inte ett bra val just nu.

Och om de är så unga kanske ett barn inte heller kan förstå att kaniner inte leker med leksaker som en katt eller hund. De är inte så speciella roliga. Du kanske ser söta videor där kaniner gör tricks och hoppar runt och är glada, men det tar mycket tid att göra, binda ihop och sedan träna en kanin.

Kaniner som husdjur för små barn

Risk för sjukdom eller infektion för båda

Om kaniner skadas blir deras veterinärräkningar dyrare än en katts eller hunds, och eftersom kaniner inte har ett starkt immunförsvar behöver även små sår vård. Så även en liten repa kan förvandlas till en infektion.

En kaninfot kan ses som tur för vissa, men de är inte de renaste, eftersom de tillbringar större delen av sin tid i sängkläder som de också går på toaletten i. Så om ditt barn blir kliat kan även detta bli infekterat med fekala bakterier.

Och om du har andra husdjur kan de inte överföra saker. Till exempel finns det sjukdomar som katter kan bära på genom att döda möss som inte nödvändigtvis skadar katten utan skadar kaninen. Och om du inte är uppdaterad om allas mediciner kan fästingar och loppor också bli ett problem.

Det är inte en bra introduktion till veterinärräkningar

Kaniner är mindre, men det betyder inte att veterinärräkningen blir lägre än för en hund eller katt. Kaniner anses vara exotiska husdjur av de flesta veterinärer. Du kommer förmodligen att betala mycket mer än en katt eller en kanin. Jag har haft hästveterinärsräkningar som är lägre än mina kaninveterinärsräkningar.

Kaniner är känsliga och kommer att kräva regelbundna kontroller och kommer att behöva träffa en veterinär om de blir sjuka, även om det är lite. De kommer inte bara över sjukdomar som du eller till och med ett annat djur.

Kaniner måste också kastreras eller kastreras, annars kan de häcka, de kommer definitivt att spraya (vilket stinker), och de kan utveckla sjukdomar. Icke-steriliserade kvinnor är mer benägna att utveckla äggstockscancer och livmoderhalscancer.

Katastrofen för en förrymd kanin

Det är känt att barn älskar att vandra och utforska sina hem på egen hand. Om ditt barn kan få tillgång till din kanin, kommer kaninen med största sannolikhet att fly, och ett litet barn kommer sannolikt att jaga den direkt ut ur rummet.

I huset kan en lös kanin orsaka kaos. Om ditt barn jagar kaninen, försöker den bara gömma sig i trånga hörn. Om det lämnas ifred kan det komma in i saker som elektriska ledningar och möbler, som de definitivt kommer att försöka tugga igenom.

Om du råkade lämna bakdörren öppen, vilket många människor gör, kan din kanin bara få den snabba att glida ut genom dörren och ut i naturen. Om du har andra husdjur kommer de säkert bara att öka kaoset. Det är också viktigt att notera att tama kaniner som flyr inte överlever i naturen, trots påståenden. De saknar instinkten att ordentligt undvika rovdjur och komma åt vatten.

Slutsats

Enligt min åsikt tror jag inte att kaniner är ett bra startdjur, oavsett hur gammal du är. De är mycket annorlunda än att ha hundar eller katter, och det är verkligen inte som att ha en hamster. Kaniner är inte lämpliga husdjur för barn under åtta år.

Det finns många anledningar, men de främsta är för att barn och kaniner är motpoler. De passar inte bra. Å ena sidan har du ett högljutt, hyper, slumpmässigt barn som älskar att springa, hoppa och leka. Och å andra sidan har du en rädd varelse som önskar lugn och ro.

Kaniner behöver en lugn och stadig miljö för att verkligen vara lycklig. Och även om de kan vara tillgivna, tar det mycket tid att sitta still och vara tyst för att vinna deras förtroende. Ja, kaniner älskar att springa, hoppa och leka, men inte med människor. Inte så som en valp eller katt kommer att leka med ett barn.

Om du vill skaffa ett starthusdjur till ditt barn, tror jag verkligen att något som en guldfisk skulle vara det första målet, och att därifrån arbeta upp till en hamster eller gerbil, eller något i den stilen. Efter det, om ditt barn visar den mildhet och det ansvar som krävs för att ha en glad kanin, kan det vara en bättre tid.

Adblock test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar