Varför kikar min husbrutna hund i huset? Potatisfrågor och lösningar.

Varför kikar min husbrutna hund i huset? Potatisfrågor och lösningar.

Fråga: Varför urinerar min husbrutna hund fortfarande i mitt hus?

Jag har en fem och en halv månad gammal Cavoodle. Vi tränade henne de första månaderna. Sedan placerade vi ett pennstängsel runt hennes låda men gav henne tillgång till doggy-dörren för att gå ut. Hon tog väl upp toalettutbildningen. Vi kom till den punkten att vi kunde utvidga hennes penna mer och mer med minimala olyckor. Slutligen hade vi inga olyckor. Vi tog bort pennan och hon hade tillgång till hemmet, men bara när hon hade tillsyn. Ungefär en månad gick med noll olyckor. Vårt kontor och sovrum är de enda rummen med matta. Hon kikade sedan slumpmässigt på kontoret. Vi ryckte av det som en olycka. Men sedan två dagar senare tissade hon i sovrummet. Varför ser hon kontoret som ett ställe att gå på toaletten?

-Christopher

Svar:

Kära Christopher,

Tack så mycket för att du skickade din fråga! Pottträning hos valpar är förmodligen en av de mest frustrerande ansträngningarna för en husdjursägare. Det låter som att du gör alla rätt saker – lådträning, långsamma övergångar och ständig övervakning. Jag ville granska några beteendemässiga och medicinska orsaker till valpar som kikade i huset, och jag kommer att ge några förslag på vad jag ska göra nästa.

Varför har valpar olyckor i huset?

1. Urinvägsinfektioner och andra medicinska skäl

Om en valp har gjort det bra i potträning och sedan plötsligt börjar ha olyckor i huset, överväger jag först medicinska skäl att en valp skulle ha svårt med pottutbildning. Urinvägsinfektioner kan orsaka valpar till olyckor i huset och kan vara vanligare hos kvinnliga valpar.

2. Ofullständig pottträning

Om din valp fortfarande har olyckor i huset, är det möjligt att din valp inte har varit helt krukutbildad än. Pottövning kan ta 4 till 6 månader och ibland till och med längre tid för små hundar som Cavoodles. Pottövningen är klar när din valp vet exakt var de kan och inte kan gå potta. Jag tror att valpen i ditt fall sannolikt inte vet att mattan inte är en acceptabel plats att kissa och antar bara att någon plats utanför hennes penna är acceptabel. Mattunderlaget skiljer sig från det andra golvet som hon är van vid, så hon har nog inte helt lärt sig att mattan inte är en acceptabel plats att kissa.

3. För mycket frihet för snart

Om du ger din valp för mycket frihet för tidigt kan de börja ha olyckor. Konstant övervakning är särskilt viktigt under övergångsperioder för att se till att din valp inte har några olyckor.

Lösningar för valpkottträningsproblem

1. Besök din veterinär

Först föreslår jag att du besöker din veterinär för att utesluta eventuella medicinska orsaker till regression i pottövning. De kommer att kunna kontrollera ett urinprov för att se till att din valp inte har en urinvägsinfektion.

2. Inneslutning och konstant övervakning

Begränsa din valp till en låda eller en liten lekplats för tillfället. När din valp inte befinner sig i sitt trånga område, övervaka henne vaksamt. Du kanske kan plocka upp subtila tecken på att hon håller på att ha en olycka. Om du märker dessa tecken kan du få henne ut på toaletten innan hon har en olycka.

3. Ta dig ute i koppel ofta och belöna

Ta din valp ut i koppel var 30: e minut till 1 timme. Genom att ta valpar i koppel kommer de snabbt att förstå var det är acceptabelt att kissa. Ge din valp en godbit varje gång de kikar på rätt plats vilket förstärker detta goda beteende.

4. Rena olyckor bra

Var noga med att städa upp olyckorna. Du kanske vill överväga att använda en enzymatisk rengöringsmedel så att din valp inte kan lukta där olyckan inträffade. Detta gör det mindre troligt att de kommer att ha en olycka på samma plats.

5. Undvik bestraffning och ha tålamod

Det är bäst att använda positiva belöningar istället för negativa straff när du tränar en valp. Skäl kan bara skrämma din valp och göra det mer troligt att de kommer att ha olyckor eftersom de är oroliga. Pottövning kräver tålamod, och du kan ibland få ett bakslag. Om du har ett bakslag rekommenderar jag alltid att du börjar på grunderna och sakta jobbar dig tillbaka några veckor.

Några sista tankar

Valpkottträning kan vara extremt frustrerande och fylls vanligtvis med många bakslag längs vägen. För det mesta orsakas dessa motgångar genom att man tillåter för mycket frihet för tidigt eller ofullständig potträning, vilket kräver att du börjar tillbaka med grunderna i några veckor. Ibland kan problem med pottövning orsakas av ett medicinskt problem som urinvägsinfektion. Jag rekommenderar att du besöker din veterinär om detta verkar vara en ihållande fråga eftersom de kommer att kunna utesluta medicinska problem samt ge dig några fler rekommendationer om hur du kan hjälpa din valp.

Jag önskar dig lycka till med din söta Cavoodle, och tack igen för att du skickade din fråga!

Vänliga hälsningar,

Addie Reinhard, DVM

Ansvarsfriskrivning: Din användning av Ask The Vet-funktionen är föremål för Ask The Vet Användarvillkor. Innehållet är endast avsett för information och utbildning och bör inte ersätta professionell veterinärrådgivning.

Låt oss blockera annonser! (Varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Lämna ett svar