Varför kliar min katt så mycket?

Varför kliar min katt så mycket?

katt kliar

Katter i allmänhet är ganska intresserade av putsning och rengöring. Men ibland förvandlas en oskyldig repa till mer. Om du undrar varför din katt plötsligt kliar så mycket, kan Cat Care of Vinings bara ha ditt svar.

Att känna till Normal

Katter putsar sig själva och kan använda sina tassar för att noggrant rengöra på platser som de inte kan nå med tungan (hör någon?). Men inte all kattklåda är normalt. Så hur ska en djurägare veta om deras katt kliar för mycket?

Det är sannolikt inte normal klåda och repor om:

 • Din katt kliar sig mer än ibland
 • Du märker fläckar av håravfall eller mycket ökad håravfall
 • Huden ser röd, irriterad eller på annat sätt onormal ut
 • Din katt verkar bekymrad
 • Du kan inte distrahera din katt från att kliar

Du spenderar mer tid med din katt än någon annan. Om du märker en förändring i beteende är det oftast bäst att anta att något är på gång.

Orsakerna bakom kattklåda

När din katt tappar hår eller orsakar självskada har klådan gått för långt. Klåda, den medicinska termen för kattklåda, är ofta ett symptom på något annat.

Orsakerna till att kattklåda uppstår kan ofta delas in i några kategorier. Dessa inkluderar:

 • Allergisk – Hos människor är allergier ofta lika med täppt näsa, rinnande ögon och sinustryck. Hos husdjur manifesterar allergier ofta som klåda. Miljöallergener som pollen eller damm, matallergier och till och med allergier mot loppbett kan vara orsaken till kattklåda. Kontaktallergier är också en enstaka bov.
 • Parasitisk – Katthudens päls kan vara en värdmiljö för parasiter som loppor, löss eller kvalster. Dessa ovälkomna ektoparasiter orsakar ofta klåda.
 • Smittsamma— Överväxt eller obalans av normal hudflora som bakterier eller jäst kan leda till klåda. Svampinfektioner som ringorm kan också orsaka hudproblem.
 • Andra diagnoser— När några av de vanligaste orsakerna till klåda har uteslutits kan några av de mer ovanliga diagnoserna övervägas. Genetiska störningar, beteendeproblem, autoimmuna sjukdomar och till och med cancer kan orsaka klåda.

Om du har en katt som kliar kan du välja att prova ett bad med ett allergivänligt schampo och/eller använda en dos av rekommenderat loppförebyggande medel (glöm inte att kontrollera etiketten för att bättre förstå när du kan applicera före eller efter ett bad! ).

Om det inte verkar göra susen är det förmodligen dags att kontakta oss för ett möte. Vi kan hjälpa till att komma fram till en diagnos och ordinera mediciner och behandlingar för att få din katt lite lättnad snabbt.

Adblock-test (varför?)

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

  Lämna ett svar